besöksräknare
besöksräknare Prosharker -

2 gram protein / kg kroppsvikt.

Även om forskningen har kommit fram till att 1.8 g / kg / dag protein är lämpligt fortsätter många att rekommendera ett högt intag på 2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Det beror på lathet (det är lättare att multiplicera med 2 än med 1,8) och att man vill "vara på den säkra sidan". För optimala resultat är det oftast säkrast att äta lite mer protein än vad som rekommenderas av forskare för att vara på den säkra sidan. Det är bättre att äta lite för mycket protein än att äta för lite. Det här är extra viktigt för vegetarianer och veganer då vegetabiliskt protein inte upptas lika bra som animaliskt.

Om du styrketränar bör du alltså äta ungefär dubbelt så mycket protein som medelsvensson. För dig som i första hand håller på med konditionsträning är kraven på intag av protein något lägre. Ett intag på 1.2-1.4 gram protein / kroppsvikt i kilo / dag räcker bra och det får nästan alla i sig via vanlig kost.

Protein mättar bättre än kolhydrater och är därför lämpligt att äta då man försöker att gå ner i vikt. Genom att äta mycket protein försäkrar man sig om att eventuella muskelförluster blir så små som möjliga. Tillför du kroppen mycket protein kan det användas som energikälla istället för befintliga muskler.



Bland styrketränande personer har man under väldigt lång tid haft en rekommendation om två gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Vissa forskare har hävdat att idrottare inte har högre behov av protein än medelsvensson, men på senare år har det visat sig att två gram protein / kg / dag är en ganska bra rekommendation.
Källa:http://www.fitness4net.se/F4-se/Kosttillskott/Protein-2.htm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0