Hemsedal 30/3 Fredag Pass 26

Körde i ca 1h.
Samma väder som senaste veckan.
kallt och blåsigt.
Puckel bana och åkningen gick åt helvete rent sagt.
Fast jag ramla bara 1gång men kändes inte alls bra alls.

29/3 Torsdag Ôverkropp Pass 47

Bröst
Hantelpress
Flyes maskin 3x5x65kg
bänkpress 3x4x70kg


Ryggövningar
Marklyft 3x5x70kg =)
Latsdrag(Maskin) 3x5x50kg
Stående Rodd

Axlar
Militärpress 3x5x35kg
Axelpress(Maskin) 3x8x35kg
Lyft med hantel åt sidan 3x5x12,5kg

Armar
Hammerscurl 3x8x12,5kg
Skivstångsscurl Borttagen
bicepscurl 3x8x12,5

Triceps
Tricepspress (maskin) 3x8x65kg
Kick-backs
Stång bakom huvudet



Mage

Ont i handen fortfarande trots lägre vikt som jag haft nu väldigt länge.
Kommer försöka köra maskin på vissa övningar för att underlätta för handleden.


Hemsedal 29/3 Torsdag Pass 25



Körde i ca 2h idag
Blåser för jävligt men annars lugnt.
Topphissarna var stängde idag också.
Jävla puckelbackar men jag överlevde dom som tur va.


Hemsedal 28/3 Onsdag Pass24

Va ute i ca2h.
Helt ok väder men väldigt blåsigt på sina ställen.
Några hissar var dessutom stängde.

Körde fint men jag ramla 3ggr.
Tog lite bilder också.

1 gången i full fart mot Ola hissen och dom har ju en vänstersväng som man måste ta sig igenom.
Där hade folk svängt så jävla mycket att dom hade byggt ett håll som fick plats en skida i.Så ena skidan i hålet och ena skidan på höjden och sväng på det = KATASTROF.

Sen andra i backen så råkade jag svänga så att jag hamna sittandes efter det gick inte ta sig upp och pang i backen.

3 gången gillts pga av alla pucklar vilket jag hatar så skulle jag tvärbromsa mot en kulle som jag brukar göra.
Tyvärr tippa jag över den jävla kullen med ena skidan=katastrof

Bara för att göra den ännu mer klockrent så skulle jag ta på mig skidorna i backen.Vilket inte är det lättaste så ena skidan åkte iväg för sig själv.
Som tur var fanns det en vänlig själ en danska som stoppade skidan efter åkt en bit och hjälpte mig genom att hålla fast skidan medan jag satte ner foten.Så tack Danmark.


Alkohol och vikt

beerbelly.jpgVar kommer begreppet ”ölmage” ifrån? På något sätt verkar många vara överrens om att ett stort öldrickande ger en stor mage. Och inte bara svenskar, utan även på till exempel engelska finns samma begrepp: ”beer belly”.

Varför kan man inte lika gärna säga ”vinmage”, eller ”spritmage”? Som vi skall se nedan innehåller vin och sprit betydligt mer kalorier än öl. Märkligt eller?

Låt oss se vad ölen innehåller… Det varierar såklart något efter märke, men på det stora hela kommer nog dessa siffror nära sanningen:

Öl (4,5%) per 100ml:
Kolhydrater 4,1g (2g glukos, 2g maltos)
Alkohol 3,5g
Protein 0,4g
Fett 0g
Vilket ger 43 kalorier, 39% från kolhydraterna.

Inte så lite av energin kommer alltså från kolhydrater, och dessa även i en form som tages upp väldigt snabbt av magen (mycket högt GI). Kanske ligger det något i begreppet ”flytande bröd”, som en del kallar öl för.

Jämför detta med genomsnittligt vin (8-15%), per 100ml:
Kolhydrater 0,5g
Alkohol 9g
Protein 0,3g
Fett 0g
Vilket ger 68 kalorier, 3% från kolhydraterna.

Mer kalorier alltså, men bara en bråkdel av kolhydratsinnehållet…

Eller Starksprit (Vodka, Gin, Whiskey, Konjak) per 100ml:
Kolhydrater 0g
Alkohol 33g
Protein 0g
Fett 0g
Vilket ger 229 kalorier, 0% från kolhydraterna.

Än tydligare – massor av kalorier men inga från kolhydrater.

Kalorier eller kolhydrater?

Inte sällan hör man hur mycket kalorier det är i den ena eller andra drycken. Man förväntas alltså räkna kalorier för att gå ner i vikt. Hur kommer det sig då att folk var smalare förr innan man visste vad kalorier var? Och hur kommer det sig att ju mer en person vet om kaloriinnehåll i olika livsmedel, desto mer överviktig är personen i genomsnitt? (i min personliga erfarenhet).

Och hur kommer det sig att drycken med minst kalorier, öl, i folks erfarenhet verkar ge mer viktuppgång, än drycker med betydligt mer – vin och sprit?

En grundtanke när det gäller lågkolhydratskost, är att man vanligen inte behöver bry sig om kaloriintaget. Det gör kroppen oftast bra själv, så länge man håller nere kolhydratsintaget. Det är visat i ett stort antal studier – mindre kolhydrater ger minskad aptit och spontant mindre kaloriintag.

Hur det fungerar

De snabba kolhydraterna i öl kommer mycket snabbt ut i blodet. Blodsockret får inte gå upp för högt (hela blodomloppet rymmer bara ca 5 g normalt), varför kroppen måste producera insulin som talar om för cellerna att ta upp sockret. Om man inte nyligen tömt sina sockerlager med hård träning, kommer mycket av sockret att behöva omvandlas till fett för att lagras. Det är vad insulinet, vårt fettinlagrande hormon, talar om för kroppen att göra då det stiger tillräckligt högt. Det säger till att omvandla socker till fett, och talar om för fettcellerna att lagra in mer fett, och hålla kvar det de har.

Detta kan i längden ge energibrist i blodet, vilket kan tänkas ge ökad hunger. Inte få, i min erfarenhet, blir sugna på allt möjligt när de dricker öl. Eller söta drinkar. Kanske är det härifrån vi får begreppet ”fyllehunger”?

Vin eller sprit däremot, innehåller nästan bara energi från alkohol. Denna ger ingen ökning av insulinhalten i blodet, vårt fettinlagrande hormon. Därmed får inte heller fettcellerna signalen att suga åt sig mer fett. Alkoholen förbränns i levern – den kan vid överskott även omvandlas till ättiksyra eller triglycerider och skickas ut i blodet för förbränning i andra kroppsceller.

En del menar att denna förbränning av alkoholen ändå bromsar viktnedgång, genom att ske ”istället för” fett som annars kunde förbränts. Som jag ser det, är detta en återgång i den återvändsgränd som kaloritänkande kan leda till. Utan kolhydrater blir det ingen ökad insulinproduktion. Då bör denna förbränning ske ungefär som om man ätit fett istället för att dricka alkoholen. Den rena alkoholen kan alltså ge samma långvariga mättnad som fett, och leda till att man äter mindre av något annat istället.

Rekommendationer

Så vad blir då rekommendationen för de som vill dricka lite alkohol ibland, utan att gå upp i vikt av den?

Undvik alkoholdrycker med mycket kolhydrater (socker), såsom öl. Eller söta drinkar!

Drick torrt vin, eller whiskey/konjak. Eller annan sprit utan söta tillsatser.

Allt vanligt rödvin är torrt.

Observera att drinkar ofta innehåller massor av socker. En red bull vodka, till exempel, innehåller ungefär lika mycket socker som i en läsk. Vilket, som vi vet, troligen är det värsta som finns för vikten. Betydligt värre än öl, med runt 11g socker/100ml. Problemet med öl är att många dricker stora mängder av det, flera liter på en kväll kanske.

När det gäller vinet får man också se upp lite, om man verkligen vill undvika viktuppgång. En del söta viner kan nämligen innehålla en hel del socker, och portvin skall vi inte prata om. Det man skall försöka hålla sig till då är torra varianter, även när det gäller champagne (vilket tydligen kallas brut).

Så här kan det se ut (ngt olika beroende på märke, klicka diagram för förstoring):

Gram socker per dl

 

Kenneth Ekdahl kom med en mycket bra invändning i kommentarerna nedan. Man dricker normalt mycket större mängd öl, än vad man dricker vin på en kväll. Åtminstone om man vill få samma mängd alkohol i sig. Jag passade därför på att göra ett diagram till som tar hänsyn till detta. Här ser man hur mycket socker man får i sig från olika drycker, för att få i sig samma mängd alkohol som i ca 2 glas vin (40cl). Då blir skillnaden mellan olika drycker än mer uppenbar!

Gram socker per alkoholmängd


Ont i underarmen(Nervus Ulnaris)

Nervus Ulnaris...



Jag hitta denna information vad detta kan vara.

Inklämning av nervus ulnaris, kubitaltunnelsyndrom (Compartment Syndrome), helt enkelt problem med Ulnarisnerven...



Det kan bero på att membramet runt musklerna i underarmar inte växer/tillåter tillväxt, som normalt fall ska se när underarmen tränas/ansträngs, vilket då gör att det blir en inflammation i ulnarisnerven, då den "kläms" och att trycket ökar runt muskeln.

Det är precis sådana övningar, där du har handflatan horisontellt i lyften, som bicepscurl med stång, som man verkligen känner av dessa värker, då trycket och blödningen ökar, och blir bara värre och värre....

Det finns 2 alternativ.

Antingen sluta med just sådana övningar, och bara använda sig av sådana övningar som inte gör ont eller så får man välja en operation, där det går ut på att man snittar upp membramet runt musklerna vilket går ut på att man gör mer plats för nerven i armbågsnivå och lätta på trycket.


Det finns säkert andra lösningar.


Handens smärtutbredning

Handbild

Människans hand är ett mästerverk och det är inte utan anledning som handkirurger rankas mycket högt även bland läkare. Handen består av 27 ben.2 artärer, tre nerver samt inte mindre än 19 muskelsenor passerar in i handen via handleden. Smärtor från handen kan komma från någon av de små lederna, muskelsenor, senskidor samt nervinklämningar med domningar och stickningar i handen.
Smärtor och domningar i handen kan komma från nacken och nervplexat som passerar under nyckelbenet och det är viktigt att utesluta dessa orsaker innan behandling påbörjas.
Våld mot handleden kan ge frakturer i mellanhands benen som kan vara svåra upptäcka på vanlig slätröntgen initialt och skall behandlas med gips tills benbrott kan uteslutas.

Inflammation i leder

Leden mellan de två underarmsbenen radius och ulna kan bli inflammerad och ge smärtor vid övre delen av handleden, rotation i handleden ger smärta i ytterlägen. Skada i det sk TFCC ligamenten kan behöva åtgärdas av handkirurg. Inflammation i själva handleden ses vid reumatoid artrit. Om ett våld hänt i handleden och den fortsätter smärta, vara inflammerad och svullen 1-2 dygn efter skadan ska fraktur misstänkas och utredas.
Ibland kan ett litet handledsben subluxera och ge smärta på handryggen ned mot handleden. Skadan yttrar sig i nedsatt och smärtsam uppåtböjning av handleden. Behandling är manipulation.
Ledinflammation i leden vid tummens sk sadelled ger smärta på tumsidan av handleden ffa när tummen förs uppåt mot handryggen. Tillståndet är vanligare hos kvinor över 50 år och en liten broskförslitning/ artros kan vara en grundorsak.
Vid inflammation i led bör denna brytas med en kortisoninjektion in i leden, att stretcha leden kan ge ökade besvär.

Senskideinflammation

En senskideinflammation och förträngning kan ske i senfacket till två av tummens senor på tumsidan av handleden. Tillståndet som kallas morbus de Quervain och drabbar kvinnor mer än män och kan uppstå i slutet av graviditeten eller månaderna efter barnets födelse. Obehandlat kan tillståndet ge smärtor i sämsta fall 2-3 år men kan lätt brytas på 2-3 dagar med en kortisoninjektion in i senskidan och behöver då sällan opereras.
Samma senskideinflammation kan drabba tummen böjsena och ger då smärta i på djupet i handflatan på tumsidan. Behandlingen är den samma som de Quervain.
En senärta kan uppstå i handflatan på fingerböjsenor och kan ger smärta och svårighet att räta ut ett finger sk triggerfinger. Tillståndet går vanligen i spontan regress efter några månader (snitt 6-9), kortisoninjektion eller operation kan behövas i besvärande fall.

Nervinklämning

Två nerver kan komprimeras i handleden, medianusnerven och ulnarisnerven. När medianusnerven komprimeras och irriteras talar vi om ett karpaltunnelsyndrom. Orsaker kan vara överansträngning av handleden, hormonellt eller efter förlossning men ca i 50 % av fallen kan ingen direkt orsak påvisas. Symptomen är i början domningar och stickningar i fingrarna utom lillfingret och halva ringfingret och uppstår vid användning av handen. Nattliga domningar kan komma, man måsta skaka handen för lindring. Sedemera kan även smärta uppstå i handflatan och underarmen.
Diagnosen kan ställas på flera sätt men enklast är att ge en kortisoninjektion in i karpaltunneln, om besvären försvinner på några dagar är diagnosen klar, dessutom kan injektionen ge bot för gott. Viktigt med nattskena som del av behandlingen. Om 1-2 återfall trots gott resultat av injektion kan operation/ ligamentklyvning övervägas.
Observera att nackdiskbråck med nervrotsinflammation samt påverkan på brachialnervplexat, sk thoracic outlet syndrom kan ge liknande symptom som karpaltunnelsyndrom och måste uteslutas ffa om operation övervägs!


Hemsedal Lördag och Söndag 24/25-03 Pass 22 och 23

Lördag

körde ca 1h och sen slappa i vid tinden cafe i 40 min med en cola.
Körde som en kratta.
Inte så fint väder
Fullt med folk
Puckelbana

Söndag

Körde ca 1,5h
Lite puckelbana men det kändes tryggt i backen idag.
Åkte som en världsmästare.
Puckelbana men positiva sådana.
Helt ok väder
lite folk



26/3 Tisdag,Pass 46 Ôverkropp

Pga av Nervus ulnaris så har jag minskat vikterna.
Dock fick jag känningar endå.




Bröst
Hantelpress 3x5x12,5
Flyes maskin 3x5x65kg
bänkpress 3x4x70kg


Ryggövningar
Marklyft 3x5x70kg =)
Latsdrag(Maskin) 3x5x50kg
Stående Rodd

Axlar
Militärpress 3x5x35kg
Axelpress 3x8x12,5kg
Lyft med hantel åt sidan 3x5x12,5kg

Armar
Hammerscurl 3x8x12,5kg
Skivstångsscurl Borttagen
bicepscurl 3x8x12,5

Triceps
Tricepspress (maskin) 3x8x65kg
Kick-backs
Stång bakom huvudet


Hemsedal Torsdag 22/3-2012 Pass 21

Glid inte som ett proffs i backen idag.
Backerna var väl ok trots att det inte finns någon snö kvar.
Var på toppen på 2 av topparna.
PRovade 2 nya banor idag röda och fina så nu har jag inte alls många röda kvar men tyvärr så finns det inte alls mycket snö så att vissa av dom är avspärrade =(
Mycket vind var det på tinden så jag knappt kunde åka.
Ramlade idag en gång när jag körde i full fart jämte slalom backen.
Det gick faktiskt väldigt bra och slog mig inte alls så farligt trots full fart.



Det blev ca 2h åk.


Hemsedal 20/3-2012 Tisdag Pass 19

Skitbra väder 2h i backen och backerna var kanon.

Jag åkte som ett proffs =)



Ôverkropp Aktuell schema ifrån 20/3-2012

Nytt schema fram till 1maj.
2 dagars splitt 2ggr i veckan.

Dag1.


Bröst
Hantelpress
Flyes maskin
bänkpress


Ryggövningar
Marklyft
Latsdrag
Framåtlutande sidolyft
Stående rodd

Axlar
Militärpress
Axelpress
Lyft med hantel åt sidan

Biceps
Hammerscurl
Skivstångsscurl
Växlande bicepscurl

Triceps
Tricepspress (maskin)
Kick-backs
Stång bakom huvudet


20/3 Ôverkropp Tisdag Pass 42

Nytt schema fram till 1maj.
2 dagars splitt 2ggr i veckan.

Dag1.


Bröst
Hantelpress    3x5x22,5
Flyes maskin  3x5x50kg
bänkpress      3x5x70kg


Ryggövningar
Marklyft
Stående Rodd
Latsdrag 3x5x50kg
Framåtlutande sidolyft

Axlar
Militärpress                  3x5x40kg
Axelpress                     3x5x20kg
Lyft med hantel åt sidan 3x5x12,5kg

Armar
Hammerscurl          3x5x17,5kg
Skivstångsscurl       3x5x40kg
Växlande bicepscurl 3x5x17,5kg

Triceps
Tricepspress (maskin)
Kick-backs                 3x5x12,5kg
Stång bakom huvudet 3x5x40kg


Underkropp Aktuell Schema ifrån 19/3-2012

Underkropp Dag2 Ben Bencurl Knäböj Utfall Vadpress Mage Crunches med eller utan vikt Benlyft

Nackspärr 19/3-2012

Nackspärr


(akut nacksmärta)

Nackspärr kan komma plötsligt. Tecknen är smärta och kramp i nackmusklerna. Du får svårt att vrida på huvudet. Oftast är det svårare åt den ena sidan. Värme kan minska besvären. Du kan förebygga nackspärr genom regelbunden motion. Kontakta akutmottagning om du samtidigt med nackspärr har feber och huvudvärk, om du får domningar eller om besvären uppträder efter en trafikolycka.

Nackspärr kan du få om du har belastat nackmusklerna ensidigt, rört på dig för lite eller är orolig och stressad. Du kan få nackspärr om du gör en plötslig rörelse med huvudet, efter att du legat obekvämt eller har suttit i drag. Besvären brukar gå över på några dagar.

Barn

Det är inte ovanligt att barn får nackspärr. Det kommer ofta i samband med virusinfektioner och är ofarligt, men man bör söka läkare för en bedömning.

Symtom på nackspärr

Nackspärr kommer ofta plötsligt. Nackmusklerna känns stela. Det gör riktigt ont och det tar emot när du försöker vrida på huvudet, särskilt åt ena hållet.

Förebygg nackspärr

Nackbesvär förebygger du bäst genom att röra på dig och motionera regelbundet. Om du ofta får ont i nacken eller drabbas av nackspärr så tänk igenom vad som kan orsaka dina muskelspänningar:

  • Se över din arbetsställning. Underlätta till exempel arbetet vid datorn genom att avlasta nacke och skuldror. Datorns bildskärm ska placeras rakt framför dig, på en armlängds avstånd, så att du sitter bekvämt och undviker att titta nedåt mer än 20 grader. Underarmar och handleder ska vila bekvämt på bordet. Ta pauser och rör på dig mellan varven.
  • Se över din sovplats. Skaffa dig en bra kudde som stöder nacken när du sover eller rulla in en mjuk ylletröja i ett örngott att lägga under nacken.
  • Träna upp nackmusklerna. Sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat kan tipsa om övningar.
  • Börja motionera, till exempel promenera eller träna på gym.

Råd vid nackspärr

Du blir fortare bra om du försöker röra på dig och vara igång ungefär som vanligt. Att röra sig är särskilt bra eftersom det ökar blodgenomflödet i alla muskler. Därmed kan mjölksyra och andra slaggämnen forslas bort.

Undvik rörelser som gör ont. Håll nacken varm med en sjal eller en halsduk om det känns bra. Pröva även värmedyna eller så kallade vetekuddar att värma i mikron.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

Sök vård

Vänd dig till din vårdcentral om:

  • nackspärren inte blivit bättre efter någon vecka
  • värken i nacken är svår och ihållande
  • ditt barn får nackspärr.

Vänd dig till akutmottagning om:

  • du har feber och huvudvärk och inte kan böja ned hakan mot bröstet
  • du blir svag eller domnar i armar eller händer
  • du får ont efter en skada, till exempel en trafikolycka.

Du kan kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Behandling av nackspärr

Behandlingen går ut på att lindra smärtan. Hos sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor kan du få olika behandlingar, till exempel manipulation, värme och kyla.

Läkemedel

Receptfria värktabletter kan tillfälligt ta bort den mest akuta smärtan under de första dagarna.

Börja med tabletter som innehåller paracetamol. Om det inte hjälper kan du prova antiinflammatoriska medel. Fråga på apoteket så kan de ge dig råd.

Läs mer om rekommenderade läkemedel vid nackspärr.



Eget : Tränade endå och det gick ju bra =)


19/3 Måndag Pass 42 Bröst

Bänkpress



4x70kg
4x70kg
3x70kg
3x70kg

Ôkade 5kg idag.


Bröstpress

hantelpress








3x6x22,5(45)




Flyes i maskin/Pec Deck



3x8x60kg


Just say No WTF say No its easy Nooooo damn it just say Noooooo


18/3 Söndag Axlar Pass 41

Hantelpress

Rörelselängden styrs av när underarmarna börjar rotera fram (hamna ur lod) men ett bra riktmärke för dem flesta är att vända övningen när hantlarna är i höjd med öronen. Övninge kan köras såväl sittande som stående men med ett högre disktryck på ländryggen under det sittande utförandet. Därför är det jätteviktigt att skapa ett buktryck under tunga sittande hantelpressar (vid ståenda likaså).



3x10x35kg (maskin)


Militärpress

Jag skulle vilja kalla detta för en basövning för överkroppen. Aktiverar precis som hantelpressar primärt främmre delen av deltoideus men även mellersta delen och till stor del även övre delen av trapezius. Kan köras med modifierat utförande där man endast arbetar från bottenläget och halvvägs upp med mycket gott resultat.




3x8x35kg


Lyft åt sidan med hantel eller kabel

Den enda övningen som verkligen aktiverar och isolerar mellersta deltoideus. En övning som INTE ska tränas tungt. Stanna rörelsen runt 80 grader och håll gärna armen lätt utåtroterad vilket minskar inklämningsrisken eftersom knölen (tuberculum majus) och supraspinatussenan då befinner sig mer bakom det yttersta utskottet på skulderbladet (acromion). Mellersta deltoideus ska tränas kontrollerat med olika typer av lyft åt sidan upp till 80 grader, med moderat vikt och gärna högreps för bäst resultat enligt mig. Måste inte nödvändigtvis köra sakta, men ryck inte igång vikterna. Testa att börja med hantlarna längs sidan av kroppen istället för som många gör framför kroppen, stå upprätt och inte framåtlutad. Ha alltid lätt böjda armbågar. Jag rekommenderar att man kör lyft åt sidan med en arm i taget för att bättre kunna kontrollera övningen och undvika att koppla in trapezius övre del.



3x10x12,5


Hemsedal 18/3 Pass 18





Det gick inte så bra idag 3 krasher.

Strålande väder dock och 2h körning.

Skulle testa bana 30 idag och jag tänkte det skulle bli kanon.

Inget folk vilket är så jag vill ha det.Det är då jag kör som bäst =)
Det visa sig finnas en anledning till att ingen svängde in i denna bana.
Hela banan var glashalt och det var en lång ruchebana vilket jag överlevde utan att ramla och slå mig halv fördärvat =)

Dock så skulle jag testa bergsidan Rogjin(1370m) för första gången som ni ser på bilderna.
Det visa sig vara bulor precis överallt i nedförsbackarna.
Så tyvärr gick det inte att överleva utan krasch framåtstupande måste vart en härlig syn men sen gick det bra neråt.

Envis som är så testa jag en gång till då visade det säg att jag ramla innan jag hinner starta ens haha men backen gick bra.

Sen när jag var påväg hem i sista backen innan hissen hem.
Så kommer sista krashen =)
Så slår jag halvt ihjäl mig på huvudet och folk dyker fram och frågar hur det gick.
i 10 sek hade jag världens huvudvärk men det gick bra och tacka gudarna för att jag hade hjälm.För utan den så vorre jag stendöd.

Jag har tydligen stora problem att köra när det bulor och glashalt det känns som jag vibrera som en vibrator på högsta styrka.






Hemsedal 15/3 Pass 17


Kalas väder och mycket härliga åk.

Smörig bana.

Körde nya banor idag.

En röd bana och 2 blåa

Brände ca 1000 kalorier på nästan 3h åk.


Det ska bli lite snö på Lördag och lite kallare.





Tog en lite pause och inhandlade lite cola och våfflor =)



Blev lite sugen på att åka den här vägen när jag satt vid tinden cafet




Bara 7 banor kvar och sen har jag plöjt igenom alla jag vill åka.


9/3 och 11/3 Pass 38 och 39,Biceps,Rygg,Axlar och Ben





Tog kort på gymmet.
Den är lite större en så men inte mycket =)
2 rum och ca 10 maskiner.

Hantelpress

Rörelselängden styrs av när underarmarna börjar rotera fram (hamna ur lod) men ett bra riktmärke för dem flesta är att vända övningen när hantlarna är i höjd med öronen. Övninge kan köras såväl sittande som stående men med ett högre disktryck på ländryggen under det sittande utförandet. Därför är det jätteviktigt att skapa ett buktryck under tunga sittande hantelpressar (vid ståenda likaså).



3x10x35kg (maskin)


Militärpress

Jag skulle vilja kalla detta för en basövning för överkroppen. Aktiverar precis som hantelpressar primärt främmre delen av deltoideus men även mellersta delen och till stor del även övre delen av trapezius. Kan köras med modifierat utförande där man endast arbetar från bottenläget och halvvägs upp med mycket gott resultat.




3x8x35kg


Lyft åt sidan med hantel eller kabel

Den enda övningen som verkligen aktiverar och isolerar mellersta deltoideus. En övning som INTE ska tränas tungt. Stanna rörelsen runt 80 grader och håll gärna armen lätt utåtroterad vilket minskar inklämningsrisken eftersom knölen (tuberculum majus) och supraspinatussenan då befinner sig mer bakom det yttersta utskottet på skulderbladet (acromion). Mellersta deltoideus ska tränas kontrollerat med olika typer av lyft åt sidan upp till 80 grader, med moderat vikt och gärna högreps för bäst resultat enligt mig. Måste inte nödvändigtvis köra sakta, men ryck inte igång vikterna. Testa att börja med hantlarna längs sidan av kroppen istället för som många gör framför kroppen, stå upprätt och inte framåtlutad. Ha alltid lätt böjda armbågar. Jag rekommenderar att man kör lyft åt sidan med en arm i taget för att bättre kunna kontrollera övningen och undvika att koppla in trapezius övre del.



3x10x12,5

Lutande lyft åt sidan med hantel eller kabel.

Eftersom deltoideus mellersta del primärt börjar arbeta efter cirka 30-50 graders abduktion i skuldran (innan dess är m. supraspinatus även delaktig) kan man modifiera övningen så att övningens startläge är vid dessa gradantal. Man lutar sig helt enkelt åt sidan samtidigt som man håller i en maskin eller liknande och startar rörelsen cirka 30-50 grader utanför kroppen. I övrigt ser rörelsen likadan ut som vanliga lyft åt sidan. Jag rekommenderar att man kör lyft åt sidan med en arm i taget för att bättre kunna kontrollera övningen och undvika att koppla in trapezius övre del.

Kör ej.



PS:Ta för vana att värma upp rotatorcuffen ordentligt innan ni tränar axlar.


 (Quadriceps)


Knäböj


En riktig gammal goding jag aldrig överger. Du ska köra så djupt du kan med god teknik. Tappar du bäckenet så att ryggen går in i flexion (tappar den naturliga svanken) har du gått för djupt, oavsett om det är 130 eller 90 grader och detta bör då utredas av t ex naprapat eller sjukgymnast. Den gamla myten om att man inte ska köra djupa knäböj är pinsamt uppförstorad och helt felaktig.



3x10x35kg


Benpress

Ställer inga krav alls på varken balans, kordination eller kontroll och bygger enormt bra lårmuskulatur. Passar därför perfekt att köra efter de tekniskt svåra ovanstående övningarna för att kötta sönder låren. Ska som alla andra övningar köras med fullt rörelseutslag (ROM) i normalutförandet.


Kör ej just nu


Benspark

En väldigt underskattad övning som stressar framsida lår till bristningsgränsen. Jag rekommenderar att köra explosivt på uppvägen, låsa i 1sek i toppläget för att sedan sänka tillbaka vikten långsamt (3-5sekunder).



3x8x75kg


Baksida lår (Femoris Maskin)



3x8x75kg gick ej genomföra?

Skivstångscurls


5x8x35kg





Hantelcurls

Jag kör dessa lite olika. Antingen börjar jag med tummen rakt fram (som en
hammercurl) för att sedan ungefär vid 70 graders böjning vrida upp så att tummen pekar utåt sidan eller så kör jag att tummen pekar åt sidan redan vid starten. Både är väldigt sköna.



3x8x15kg

Hammercurls



3x8x15kg





Rygg





Smala latsdrag/maskin
Rörelselängden är större än under vanliga latsdrag och även inkopplingen av biceps är större vilket sammantaget ger stort rörelseutslag och mycket vikt vilket är en väldigt bra kombination


3x6x45kg





Rowing



3x8x55kg





Framåtlutande sidolyft

Bra för:
Axelmusklerna samt musklerna runt skulderbladen.

Så gör du:
Sitt med rak rygg, lätt framåtböjd i höftleden ytterst på en bänk. Du kan också göra övningen stående, då med ena benet böjt lite framför det andra. Sitter du ska du hålla ihop benen och armarna ska hänga längs sidorna som om du hade tyngder i händerna. Lyft båda armarna sträckta med lätt böjda armbågar rakt ut åt sidorna tills de är vågräta. Sänk sedan lugnt båda armarna till utgångsställning.

OBS:
Lyft inte armarna högre än vågrätt och luta dig inte tillbaka när du lyfter.















Hemsedal 11/3- Pass 15








Min favorit bana i backen är numera bana 21.
Det är typ ingen som åker den så det är klockrent enda nackdelen var att det var lite glatt på olika ställen men dom undvek man =)
Det blev 3h åkande och lite stopp för att köpa alpin handskar och 1000kr fattigare=)

Hemsedal 7-8/3 Pass 13 och 14

Nya backar nya tag

7/3 ramla 2 ggr ner för bana 21 =)

Slog rätt fint på ena och fick gå lite konstigt i några dagar med lite värk men nu är det bra

8/3 klockrent utan att ramla ner för bana 21 =)


Svenska Lagar

Förolämpning

Ur BB 5 kap.

3 § Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes, om gärningen ej är belagd med straff enligt 1 eller 2 §, för förolämpning till böter.
Är brottet grovt, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader.

Tips använd gömd diktafon.


Hets mot folkgrupp med begreppet folkgrupp avses enligt justitiekanslern varje existerande etnicitet utom den svenska.


[2] Att svenskar undantas förklarar justitiekanslern med att
” syftet vid tillkomsten av straffstadgandet om hets mot folkgrupp var att tillförsäkra minoritetsgrupper av skilda sammansättningar och bekännare av olika trosuppfattningar ett rättsskydd. Det fallet att någon uttrycker kritik mot svenskar torde inte ha varit avsett att träffas av straffstadgandet.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hets_mot_folkgrupp




15/3 Torsdag Bröst och Triceps Pass 40





Triceps




Pushdowns

En komplett och mångsidig övning som går att modifiera in i oändlighet. Brett, smalt, halva - you name it. Pushdowns är tricepsövningarnas motsvarighet till knäböj (avseende variation)


3x10x65kg


Liggande tricepspress med skivstång

En gammal trotjänare jag använt mig av som även kopplar in latissimus dorsi och teres major i väldigt stor utsträckning men som med full rörelselängd stressar alla triceps brachii tre muskelbukar något enormt. Ska inte köras mot pannen (s.k scullcrusher) utan bakom huvudet för att det långa huvudet av triceps ska aktiveras maximalt.



3x10x35kg




Kickback




Bröst





Bänkpress



2x10x50kg
3x5x65kg


Bröstpress




3x5x45kg

Flyes i maskin/Pec Deck


3x8x60kg








Hemsedal 6/3 Pass 13

Nu så åkte jag absolut enda upp till toppen på 1500 m.
Ny hiss också kändes lika ostabilt som vanligt men det gick bra.
På toppen var det glashalt och iskallt som fan.

Hade velat tagit lite mer bilder och bättre bilder men kunde knappt gå nånstans det var sviiiiiiiiiiin kallt.

Tog lite bilder.








Det gick bra ner det börja med litet stupp men överlevde ner.
Vill åka fler ggr men måsta inköpa en rånarluva halsduk hjälpte visst inte så bra.

Kanske nya handskar också fy fan vad kallt det var där och på fötterna så även nya strumpor som håller varmen.

Har kört igenom 16 banor och ska ha plöjt alla blåa banor innan säsongen är över.
Förhoppningsviss imorgon ska försöka ge mig på 3 av dom om det känns bra.
Vill ha lite mer puder tack.
1,5 blev det och lite över 750 kalorier brände jag påvägen.Tyvärr så kommer jag lägga på mig dom 750 på gott gott som vanligt hehe

Hemsedal 5/3 Pass 12

1,5 Blev det ca idag.

Det gick både bra och dåligt ute i backen.

Jag ramla 1 gång när jag körde längst ut i kanten och det var inte så plant där direkt.

Fullt med hål och glas halt perfekt kombination.

Sen ytterst nära en frontal krock med 2st.
En står helt still framför mig och jag ska svänga åt höger då kommer det naturligtviss en ifrån höger och preja mig mot denna person som står helt stil.

Undra när dagen kommer där den stora smällen kommer.


4/3 Söndag V9 Pass 36 Ben och Axlar

Uppvarmning

1.5 min 45k





Hantelpress

Rörelselängden styrs av när underarmarna börjar rotera fram (hamna ur lod) men ett bra riktmärke för dem flesta är att vända övningen när hantlarna är i höjd med öronen. Övninge kan köras såväl sittande som stående men med ett högre disktryck på ländryggen under det sittande utförandet. Därför är det jätteviktigt att skapa ett buktryck under tunga sittande hantelpressar (vid ståenda likaså).



3x10x35kg (maskin)


Militärpress

Jag skulle vilja kalla detta för en basövning för överkroppen. Aktiverar precis som hantelpressar primärt främmre delen av deltoideus men även mellersta delen och till stor del även övre delen av trapezius. Kan köras med modifierat utförande där man endast arbetar från bottenläget och halvvägs upp med mycket gott resultat.




3x8x35kg


Lyft åt sidan med hantel eller kabel

Den enda övningen som verkligen aktiverar och isolerar mellersta deltoideus. En övning som INTE ska tränas tungt. Stanna rörelsen runt 80 grader och håll gärna armen lätt utåtroterad vilket minskar inklämningsrisken eftersom knölen (tuberculum majus) och supraspinatussenan då befinner sig mer bakom det yttersta utskottet på skulderbladet (acromion). Mellersta deltoideus ska tränas kontrollerat med olika typer av lyft åt sidan upp till 80 grader, med moderat vikt och gärna högreps för bäst resultat enligt mig. Måste inte nödvändigtvis köra sakta, men ryck inte igång vikterna. Testa att börja med hantlarna längs sidan av kroppen istället för som många gör framför kroppen, stå upprätt och inte framåtlutad. Ha alltid lätt böjda armbågar. Jag rekommenderar att man kör lyft åt sidan med en arm i taget för att bättre kunna kontrollera övningen och undvika att koppla in trapezius övre del.



3x10x12,5

Lutande lyft åt sidan med hantel eller kabel.

Eftersom deltoideus mellersta del primärt börjar arbeta efter cirka 30-50 graders abduktion i skuldran (innan dess är m. supraspinatus även delaktig) kan man modifiera övningen så att övningens startläge är vid dessa gradantal. Man lutar sig helt enkelt åt sidan samtidigt som man håller i en maskin eller liknande och startar rörelsen cirka 30-50 grader utanför kroppen. I övrigt ser rörelsen likadan ut som vanliga lyft åt sidan. Jag rekommenderar att man kör lyft åt sidan med en arm i taget för att bättre kunna kontrollera övningen och undvika att koppla in trapezius övre del.

Kör ej.


Sittande eller stående omvända hantelflyes

Tränar man rygg varierat och tungt får man med bakre delen av deltoideus redan där då det rent anatomiskt är en ryggmuskel. Nu tillhör den rent terminologiskt axelmuskulaturen och måste därför vara med på denna lista :) Ska man då köra en separat övning för baksida axlar är detta den bästa övningen enligt mig. Kan köras med böjda armbågar och likt en roddrörelse eller med nästan raka armar med en bakåtpendlingsrörelse i horisontalplanet (horisontalabduktion)


Kör ej


PS:Ta för vana att värma upp rotatorcuffen ordentligt innan ni tränar axlar.


Top 5 Benövningar (Quadriceps)



Utfall upp på träningsbänk (skivstång på ryggen)

En övning som ger ett enormt rörelseutslag i höft och knäled i kombination med stora krav på bålstabilitet och kordination. En solklar vinnare!

Kör ej just nu



Knäböj


En riktig gammal goding jag aldrig överger. Du ska köra så djupt du kan med god teknik. Tappar du bäckenet så att ryggen går in i flexion (tappar den naturliga svanken) har du gått för djupt, oavsett om det är 130 eller 90 grader och detta bör då utredas av t ex naprapat eller sjukgymnast. Den gamla myten om att man inte ska köra djupa knäböj är pinsamt uppförstorad och helt felaktig.



3x10x30kg(Utan ställ)

Benpress

Ställer inga krav alls på varken balans, kordination eller kontroll och bygger enormt bra lårmuskulatur. Passar därför perfekt att köra efter de tekniskt svåra ovanstående övningarna för att kötta sönder låren. Ska som alla andra övningar köras med fullt rörelseutslag (ROM) i normalutförandet.


Kör ej just nu


Benspark

En väldigt underskattad övning som stressar framsida lår till bristningsgränsen. Jag rekommenderar att köra explosivt på uppvägen, låsa i 1sek i toppläget för att sedan sänka tillbaka vikten långsamt (3-5sekunder).



3x8x75kg


Baksida lår (Femoris Maskin)



3x8x75kg

29/2 Torsdag Pass 34 Biceps o Rygg


5 min uppvarmning



Skivstångscurls


3x8x35kg





Hantelcurls

Jag kör dessa lite olika. Antingen börjar jag med tummen rakt fram (som en
hammercurl) för att sedan ungefär vid 70 graders böjning vrida upp så att tummen pekar utåt sidan eller så kör jag att tummen pekar åt sidan redan vid starten. Både är väldigt sköna.



3x8x15kg

Hammercurls



3x8x15kg





Rygg





Smala latsdrag/maskin
Rörelselängden är större än under vanliga latsdrag och även inkopplingen av biceps är större vilket sammantaget ger stort rörelseutslag och mycket vikt vilket är en väldigt bra kombination


3x6x45kg





Rowing



3x8x55kg





Framåtlutande sidolyft

Bra för:
Axelmusklerna samt musklerna runt skulderbladen.

Så gör du:
Sitt med rak rygg, lätt framåtböjd i höftleden ytterst på en bänk. Du kan också göra övningen stående, då med ena benet böjt lite framför det andra. Sitter du ska du hålla ihop benen och armarna ska hänga längs sidorna som om du hade tyngder i händerna. Lyft båda armarna sträckta med lätt böjda armbågar rakt ut åt sidorna tills de är vågräta. Sänk sedan lugnt båda armarna till utgångsställning.

OBS:
Lyft inte armarna högre än vågrätt och luta dig inte tillbaka när du lyfter.



















Hemsedal 1,2,4/3 Pass 9,10,11

Har vart lite svårt att åka nu det sistone.
Glashalt ute i backarna men idag äntligen så snöar det på för fulla muggar.

Fortfarande halt på sina ställen men lite bättre så om 2-3 dagar om det håller i sig så kommer det bli kanon ute i backen.

Dom har lovat bra väder nu framåt så jag hoppas dom håller vad dom lovar.


övade på hopp i dag hehe 1 ramla jag men sen gick det bättre dom andra försöken.
Fast det var bara typ 1 meter hopp =)
Går sakta men stegvis framåt.

RSS 2.0
besöksräknare
besöksräknare