besöksräknare
besöksräknare Prosharker -

Nackspärr 19/3-2012

Nackspärr


(akut nacksmärta)

Nackspärr kan komma plötsligt. Tecknen är smärta och kramp i nackmusklerna. Du får svårt att vrida på huvudet. Oftast är det svårare åt den ena sidan. Värme kan minska besvären. Du kan förebygga nackspärr genom regelbunden motion. Kontakta akutmottagning om du samtidigt med nackspärr har feber och huvudvärk, om du får domningar eller om besvären uppträder efter en trafikolycka.

Nackspärr kan du få om du har belastat nackmusklerna ensidigt, rört på dig för lite eller är orolig och stressad. Du kan få nackspärr om du gör en plötslig rörelse med huvudet, efter att du legat obekvämt eller har suttit i drag. Besvären brukar gå över på några dagar.

Barn

Det är inte ovanligt att barn får nackspärr. Det kommer ofta i samband med virusinfektioner och är ofarligt, men man bör söka läkare för en bedömning.

Symtom på nackspärr

Nackspärr kommer ofta plötsligt. Nackmusklerna känns stela. Det gör riktigt ont och det tar emot när du försöker vrida på huvudet, särskilt åt ena hållet.

Förebygg nackspärr

Nackbesvär förebygger du bäst genom att röra på dig och motionera regelbundet. Om du ofta får ont i nacken eller drabbas av nackspärr så tänk igenom vad som kan orsaka dina muskelspänningar:

  • Se över din arbetsställning. Underlätta till exempel arbetet vid datorn genom att avlasta nacke och skuldror. Datorns bildskärm ska placeras rakt framför dig, på en armlängds avstånd, så att du sitter bekvämt och undviker att titta nedåt mer än 20 grader. Underarmar och handleder ska vila bekvämt på bordet. Ta pauser och rör på dig mellan varven.
  • Se över din sovplats. Skaffa dig en bra kudde som stöder nacken när du sover eller rulla in en mjuk ylletröja i ett örngott att lägga under nacken.
  • Träna upp nackmusklerna. Sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat kan tipsa om övningar.
  • Börja motionera, till exempel promenera eller träna på gym.

Råd vid nackspärr

Du blir fortare bra om du försöker röra på dig och vara igång ungefär som vanligt. Att röra sig är särskilt bra eftersom det ökar blodgenomflödet i alla muskler. Därmed kan mjölksyra och andra slaggämnen forslas bort.

Undvik rörelser som gör ont. Håll nacken varm med en sjal eller en halsduk om det känns bra. Pröva även värmedyna eller så kallade vetekuddar att värma i mikron.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

Sök vård

Vänd dig till din vårdcentral om:

  • nackspärren inte blivit bättre efter någon vecka
  • värken i nacken är svår och ihållande
  • ditt barn får nackspärr.

Vänd dig till akutmottagning om:

  • du har feber och huvudvärk och inte kan böja ned hakan mot bröstet
  • du blir svag eller domnar i armar eller händer
  • du får ont efter en skada, till exempel en trafikolycka.

Du kan kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Behandling av nackspärr

Behandlingen går ut på att lindra smärtan. Hos sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor kan du få olika behandlingar, till exempel manipulation, värme och kyla.

Läkemedel

Receptfria värktabletter kan tillfälligt ta bort den mest akuta smärtan under de första dagarna.

Börja med tabletter som innehåller paracetamol. Om det inte hjälper kan du prova antiinflammatoriska medel. Fråga på apoteket så kan de ge dig råd.

Läs mer om rekommenderade läkemedel vid nackspärr.



Eget : Tränade endå och det gick ju bra =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0